Czy szkoła może obciążyć rodziców pełną ceną obiadu z cateringu? Według Regionalnej Izby Obrachunkowej w Krakowie – nie. Izba wskazuje, że opłata za posiłek powinna obejmować jedynie koszt produktów spożywczych użytych do jego przygotowania, czyli tzw. wsad do kotła. Zdaniem RIO ta sama zasada obowiązuje niezależnie od tego, czy obiad przygotowuje szkolna kuchnia, czy dostarcza go firma cateringowa.
Co wynika z Prawa oświatowego?
Warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor w porozumieniu z organem prowadzącym. Zgodnie z art. 106 ust. 4 Prawa oświatowego do opłat za posiłki uczniów nie wlicza się wynagrodzeń pracowników, składek od tych wynagrodzeń ani kosztów utrzymania stołówki.
Art. 106a tej ustawy nakłada na szkoły podstawowe, z wyjątkiem szkół dla dorosłych, oraz na szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej obowiązek zapewnienia jednego gorącego posiłku w ciągu dnia. Obowiązek obejmuje także dzieci z oddziałów przedszkolnych zorganizowanych w tych szkołach. Korzystanie z posiłku jest dobrowolne i odpłatne.
Dlaczego RIO stosuje tę samą zasadę do cateringu?
Rio w wyjaśnieniach z 11 września 2026 r., udzielonych na pytanie wójta gminy Ochotnica Dolna, uznała, że art. 106a jest uzupełnieniem przepisów o żywieniu szkolnym zawarte w art. 106. W ocenie Izby sposób organizacji żywienia nie powinien różnicować zasad odpłatności. Dlatego również przy cateringu rodzice pokrywają koszt produktów spożywczych, a pozostałą część kosztów zapewnienia posiłku finansuje organ prowadzący.
Co zatem powinien sprawdzić dyrektor?
Jeżeli firma cateringowa podaje jedną cenę za porcję, warto sprawdzić, czy z umowy lub kalkulacji dostawcy można ustalić, jaka część tej ceny przypada na produkty spożywcze. To właśnie ta kwota, zgodnie ze stanowiskiem RIO, powinna stanowić podstawę ustalenia opłaty dla rodziców. Jeżeli kalkulacja nie rozdziela kosztu produktów od kosztu przygotowania i dostawy posiłku, warto uzgodnić z organem prowadzącym sposób wyodrębnienia tych kwot przed ustaleniem odpłatności.
Podstawa prawna:
Stan prawny na dzień:
- 4-11-2026


